Wat is Dogecoin?

Dogecoin; deze naam heb je de afgelopen jaren en zeker de afgelopen maanden ongetwijfeld wel vaker gehoord, maar wil je toch weten: Wat is Doge of Dogecoin? We leggen het hier graag aan je uit. 

Ontstaan van Dogecoin

Dogecoin is een cryptocurrency, een soort digitale munt, gemaakt door de softwareontwikkelaars Billy Markus en Jackson Palmer. Ze besloten als grap zelf eens een keer een betalingssysteem te creëren, waarbij ze ook nog vaak de spot dreven met de gekke speculaties over cryptomunten destijds. Hoewel ironisch, denken sommige mensen dat dit een legitiem investeringsperspectief is.

Het Dogecoin logo is het gezicht van Shiba Inu uit de Doge-meme. Het werd gelanceerd op 6 december 2013 en ontwikkelde snel een zeer grote online community, met een totale marktwaarde van meer 80 miljard dollar in mei 2021.

Dogecoin als grap

Dogecoin.com adverteerde de munt als “leuke en vriendelijke internetvaluta” en noemde de oorsprong een grap. Elon Musk noemt de munt vaak, praat vaak over Dogecoin op zijn Twitter-account, en de populariteit is de afgelopen jaren daardoor aanzienlijk gestegen. Er zijn vorig jaar en ook wel dit jaar heel veel van dat soort dingen gebeurd in de crypto markt. De ontwikkelaars wilden aanvankelijk een peer-to-peer digitale valuta creëren die een groter aantal mensen kan bestrijken dan Bitcoin. Daarnaast wilden ze ook afstand nemen van de controversiële geschiedenis van andere valuta’s. Dat is hen gelukt, samen met Bitcoin en andere crypto munten zijn ze niet meer weg te denken uit deze wereld en vooral sinds de afgelopen jaren stijgt de populariteit van crypto over de hele wereld. 

Geschiedenis Dogecoin

Dogecoin werd zoals eerder aangegeven officieel gelanceerd op 6 december 2013. In de eerste 30 dagen had Dogecoin.com – de website zelf – meer dan een miljoen bezoekers. Palmer werd volop geprezen voor het realiseren van dit idee. Hij was destijds lid van de marketingafdeling van Adob​e Systems in de Australische stad Sydney. Palmer kocht zelf het Dogecoin.com-domein en voegde hierop een opstartscherm toe met het muntlogo en zetter er wat random teksten op. Na het controleren van de website nam Marcus contact op met Palmer en begonnen ze hard te werken om de munt te gaan ontwikkelen.

Gebruik van Dogecoin

Dogecoin is een altcoin met veel gebruikers. Het belangrijkste commerciële gebruik van valuta heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen op het internet, zoals bijvoorbeeld een beloningssysteem waarbij de gebruikers van sociale media anderen kunnen belonen die interessante of opmerkelijke inhoud leveren. De uitwisseling van fysieke en tastbare items voor DOGE vindt plaats in online communities zoals Reddit en Twitter, waar gebruikers vaak valuta gerelateerde informatie delen.

Dogecoin is verder ook gebruikt om huizen te kopen en te verkopen, en het is ook gebruikt in de porno- en pokerindustrie. Dogetipbot was een cryptocurrency-handelsservice die wordt gebruikt op populaire websites zoals Reddit en Twitch. Hiermee kunnen gebruikers Dogecoin naar andere gebruikers sturen via Reddit-opmerkingen via opdrachten. In mei 2017 werd Dogetipbot geschorst en offline gehaald nadat de maker faillissement had aangevraagd; hierdoor verloren veel Dogetipbot-gebruikers hun Dogecoins die waren opgeslagen in het Dogetipbot-systeem.

Dogecoin is ongelimiteerd

De oorsprong van Dogecoin is een grap, eigenlijk dus oplichterij, de munt nam zichzelf eigenlijk nooit serieus wat het voor de media en zeker voor de financiële experts moeilijk maakt om het ooit serieus te nemen. Cryptocurrencies hebben een lange en lastige geschiedenis van hacks, scams en simpelweg oplichting. Het wordt vaak beschreven als een piramidespel, en Dogecoin houders die in het begin hun munten kochten bij een prijs van minder dan een miljoenste van 1 cent, hebben een grote financiële prikkel om anderen weer aan te trekken om munten te kopen om de prijzen te verhogen, waardoor ze een groot financieel voordeel hebben.

Dogecoin heeft geen aanbodlimiet zoals andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin, die een beperkte voorraad van 21 miljoen munten heeft. De bovengrens van Dogecoin is 10.000 Dogecoins per blok, waardoor je 1 minuut lock-up tijd hebt (de tijd die nodig is om het bestaan ​​van een nieuwe batch munten te verifiëren, wat betekent dat er elk jaar 5 miljard nieuwe Dogecoins worden gecreëerd en in circulatie worden gebracht. Veel vooraanstaande analisten hebben Dogecoin geïdentificeerd als een uiterst risicovolle investering met veel valkuilen. Sinds hij het project heeft verlaten, is mede-oprichter Jackson Palmer ook een sterke criticus van cryptocurrency. Hij verklaarde in juli 2021 dat hij gelooft dat:

Cryptocurrency een natuurlijke rechtse superkapitalistische technologie is waarvan het hoofddoel is om belasting te ontwijken. Het vermindert de regelgeving en legt kunstmatig schaarste op.

Mede-oprichter Jackson Palmer

Hoewel de Dogecoin koers sterk fluctueert, heeft deze volatiliteit ook zijn voordelen. Het stelt alledaagse cryptocurrency daghandelaren (d.w.z. handelaren die transacties binnen een dag in- en uitstappen) in staat om deze volatiliteit te beheren en te profiteren van extreme veranderingen in de waarde van Dogecoin. Bovendien, hoewel cryptocurrency in het begin misschien een grap was, is het dat nu zeker niet meer. Steeds meer mensen kopen Dogecoin en houden dit in hun portfolio.

Vanaf mei 2021 is het de vijfde grootste cryptocurrency ter wereld, met een marktwaarde van 78 miljard Amerikaanse dollar. Op 22 augustus 2021 zakte het naar de zevende plaats met een marktwaarde van 58,5 miljard dollar, met alleen voor zich op de ranglijst: Bitcoin, Ethereum, Cardano, Binance Coin, Tether en XRP. Een van de belangrijkste voordelen van Dogecoin is dat in vergelijking met andere cryptocurrencies het stroomverbruik van transacties relatief klein is (0,12 kilowattuur (kWh) per transactie. Bitcoin gebruikt daarentegen 707,6 kilowattuur [75], Ethereum Use 62 en 56 kWh.

Olympische Winterspelen 2014

De gemeenschap en de Dogecoin Foundation moedigen altijd fondsenwerving aan voor goede doelen en andere opmerkelijke doelen. Op 19 januari 2014 hield de Dogecoin-gemeenschap een grote geldinzamelingsactie om $ 50.000 in te zamelen voor het Jamaicaanse bobsleeteam, dat zich kwalificeerde voor de Olympische Winterspelen in Sochi, maar niet kon deelnemen door geldgebrek. De volgende dag, na een donatie van 36.000 dollar in Dogecoin, steeg de koers van Dogecoin naar Bitcoin met ruim 50%. De Dogecoin-gemeenschap heeft ook geld ingezameld voor Shiva Keshavan, de tweede Sochi-atleet.

Geïnspireerd door de fondsenwervingsactiviteiten van de Olympische Winterspelen en het kleine succes van fondsenwerving voor goede doelen, begon de Dogecoin Foundation onder leiding van Eric Nakagawa meer donaties te verzamelen en werkten ze onder andere samen met Charity on Water om de Tana River Basin A-put in Kenia te kunnen bouwen. Ze hoopten in totaal 40 miljoen Dogecoin (toen 30.000 dollar) op te kunnen halen voor Wereldwaterdag (22 maart). Het evenement slaagde erin om donaties te verzamelen van meer dan 4.000 trouwe Dogecoin supporters, waaronder ook een anonieme donor die 14.000.000 Dogecoin (ongeveer 11.000 dollar) schonk.

Sport en Dogecoin

Op 25 maart 2014 heeft de Dogecoin-gemeenschap met groot succes 67,8 miljoen Dogecoins ingezameld (toen ongeveer 55.000 dollar) om NASCAR Sprint Cup-coureur Josh Wisete te sponsoren. De auto waar hij in reed, bijgenaamd “The Moon Rocket”, had een door Dogecoin/Reddit gesponsorde kleurstelling en logo en werd bestuurd door Wise op de Aarons 499 van de Talladega Superspeedway. Wise en de auto pronkten bijna een minuut in volle glorie op nationale televisie. Gedurende deze tijd bespraken diverse commentatoren meteen ook Dogecoin en de diverse crowdfund-activiteiten. Toen ze 20 jaar oud waren, vermeden ze ternauwernood meerdere ongelukken.

Op 16 mei versloeg Wise Danica Patrick via een online fan stemming om een ​​plaats in de Sprint All-Star Game te winnen, grotendeels dankzij de inspanningen van de Dogecoin Reddit-gemeenschap. Hij eindigde de geweldige race op de 15e plaats, wat wel redelijk teleurstellend de laatste plaats was. In de volgende wedstrijden van de Coca-Cola 600 maakte Wise zijn debuut met de Dogecoin / Reddit.com helm. Vervolgens kondigde Wise aan dat hij de auto opnieuw zou gebruiken in Toyota / Save Mart 350 en GEICO 500 om de gemeenschap te bedanken. Hij eindigde toen als 28e in de race, deels vanwege terugkerende brandstofproblemen; na accelereren en de pits inrennen, eindigde hij als 12e, maar de ontstekingstijd van de benzinetank was niet lang genoeg, waardoor hij voor de tweede keer de pits inging.

Gameontwikkelaar Eutechnyx, de ontwikkelaar van bijvoorbeeld de NASCAR 14-videogame, heeft ook een Dogecoin-auto toegevoegd als een bestuurbare auto in het DLC-pakket. Op 2 maart 2021 had B.J. McLeod Motorsports gesuggereerd dat Dogecoin de 99e auto was die werd gesponsord bij een race, de Alsco Uniforms 300 in Las Vegas; Stefan Parsons reed de auto slechts naar de 36e plaats, omdat het probleem met de brandstofleiding hem verhinderde de race te voltooien. Toevallig lanceerde het team van zijn vader Phil in 2014 een auto die oorspronkelijk ook werd gesponsord door Dogecoin.